Olulisemad turvanõrkused 2023. aasta 50. nädalal

  • Apple avaldas uue iOSi ja iPadOSi versiooni 17.2

Apple avaldas eelmise nädala alguses uued tarkvara versioonid iOS 17.2 ja iPadOS 17.2, kus on paigatud vähemalt 11 turvaviga. Kõige tõsisema mõjuga on mälupesa sisu muutmise viga ImageIO komponendis, mis võib kaasa tuua pahaloomulise koodi käivitamise. Täpsema loetelu paigatud vigadest leiab Apple’i veebilehelt (Apple).

Ühtlasi tuli välja ka turvauuendus vanematele Apple’i seadmetele. Versioonides iOS 16.7.3 ja iPadOS 16.7.3 on paigatud muuhulgas ka WebKiti veebibrauserimootorit mõjutavad nullpäeva turvanõrkused.

Soovitame Apple’i nutiseadmeid uuendada esimesel võimalusel (SW).

  • Microsoft andis välja oma igakuised turvauuendused

Microsoft parandas kokku 34 haavatavust, nende hulgas oli ka üks nullpäeva turvanõrkus. Parandatud vigadest võimaldavad koodi kaugkäivitada kaheksa haavatavust ja kolm neist on hinnatud kriitilise mõjuga veaks.

Paigatud nullpäeva turvanõrkus tähisega CVE-2023-20588 mõjutab teatud AMD protsessoreid, mis võivad eduka ründe korral tagastada tundlikku infot. Viga tuli avalikuks juba augustis, kuid siis ei avaldatud veale parandust.

Lisaks paigati ka kaheksa turvaviga Microsoft Edge veebilehitsejas. Täpsema nimekirja parandustest leiab lisatud lingilt (BC).

  • Adobe paikas oma toodetes 207 turvanõrkust

Adobe hoiatas nii Windowsi kui ka macOSi Adobe toodete kasutajaid pahatahtliku koodi käivitamise, mälulekete ja teenuse tõkestamise rünnete eest. Kokku paigati vähemalt 207 turvaviga, mis mõjutavad erinevaid Adobe tarkvarasid.

Kriitilise mõjuga vead paigati tarkvarades Adobe Illustrator, Substance 3D Sampler ja After Effects. Vead paigati ka tarkvarades Adobe Prelude, Adobe InDesign, Adobe Dimension ja Adobe Animate.

Soovitame kõigil Adobe toodete kasutajatel tarkvara uuendada (SW).

  • Google Chrome’i uues versioonis on parandatud 9 turvanõrkust

Google avaldas Chrome’i versiooni 120.0.6099.109 Windowsi, Maci ja Linuxi seadmetele. Parandatud turvanõrkuste seas on viis kõrge mõjuga ja üks keskmise mõjuga haavatavus. Kõige suurema mõjuga neist on V8 JavaScripti mootorit mõjutav haavatavus.

Ettevõtte ei avaldanud täpsemat infot turvanõrkuste kohta, et enamus kasutajaid jõuaks enne tarkvara uuendada. Hetkel teadaolevalt ei ole turvavigasid õnnestunud kuritarvitada. Google on 2023. aasta jooksul paiganud juba seitse nullpäeva turvanõrkust Chrome’i veebilehitsejas (SW).

  • Ligi 40% Log4J rakendustest kasutab haavatavat tarkvara

Umbes 38% rakendustest, mis kasutavad Apache Log4j teeki, on haavatavuste tõttu ohus. Nende hulgas on ka endiselt rakendusi, mis on haavatavad kaks aastat tagasi paigatud kriitilisele turvanõrkusele Log4Shell. Kuna Log4Shell haavatavus mõjutab väga paljusid tarkvarasid ning seda oli lihtne kuritarvitada, siis muutus see kiirelt ründajate sihtmärgiks.

Rakenduste turvalisusega tegeleva ettevõte Veracode’i raporti alusel on endiselt paljud organisatsioonid jätnud tarkvara uuendamata ja on seetõttu ohus erinevatele Log4j turvanõrkuste rünnetele. Ettevõte kogus 90 päeva jooksul andmeid 3866 organisatsioonist ja enam kui 38 000 erinevast rakendusest. Selle tulemusel selgus, et suur hulk rakendusi kasutab endiselt haavatavaid versioone tarkvarast (BC).