Olulised turvanõrkused 2023. aasta 15. nädalal

Microsoft paikas 97 haavatavust

Microsoft paikas uuenduste teisipäeva raames 97 haavatavust, sealhulgas ühe aktiivselt kuritarvitatud nullpäeva turvanõrkuse (CVE-2023-28252). CVE-2023-28252 abil on ründajatel võimalik saada kompromiteeritud süsteemis kõrgendatud õigused. Parandatud haavatavuste seas on seitse koodi kaugkäitust võimaldavat kriitilist turvanõrkust, nendest üks on seotud MSMQ teenusega (CVE-2023-21554). CVE-2023-21554 haavatavust on lihtne ära kasutada ja selle tagajärjed võivad olla tõsised (BP).

Kes ja mida peaks tegema?

Nimekirja kõikidest turvanõrkustest koos mõjutatud tarkvaradega leiate siit. Haavatavad tarkvarad soovitame uuendada esimesel võimalusel.

11. aprillist puudub Exchange Serveri 2013 tootjapoolne tugi

RIA tuletab meelde, et 11. aprillist ei toeta Microsoft enam Exchange Server 2013 tarkvara. See tähendab seda, et see tarkvara ei saa vea- ega turvaparandusi, mille tõttu võib ründajatel ajapikku olla lihtsam Exchange Server 2013 kasutavatele süsteemidele ligi pääseda. Samuti kaotasid 11. aprillil tootjapoolse toe Skype for Business 2015 ja MS Office 2013. Kui te neid tarkvarasid endiselt kasutate, soovitab RIA tungivalt üle minna uuemate lahenduste peale. Täpsemalt saate antud teema kohta lugeda siit ja RIA kodulehelt.

Chrome’il paigati nullpäeva turvanõrkus

Google parandas Chrome’i uue versiooniga 112.0.5615.121 selle aasta esimese nullpäeva turvanõrkuse (CVE-2023-2033), mida on rünnakutes juba ka ära kasutatud. Turvanõrkus mõjutab Windowsile, macOSile ja Linuxile mõeldud Chrome’i sirvikuid. Tavaliselt on võimalik antud tüüpi haavatavusega ainult veebilehitseja töö peatada, kuid teatud juhtudel saab sellega käivitada ohustatud seadmetes ka pahaloomulist koodi (BP, Chrome).

Kes ja mida peaks tegema?

Kui te Chrome’i kasutate, uuendage see esimesel võimalusel. Juhised selleks leiate siit.

Viie aasta jooksul nakatati pahavaraga vähemalt miljon WordPressi veebilehte

Sucuri uurimus paljastas, et viie aasta jooksul kompromiteeriti erinevate pistikprogrammide ja teemade haavatavuste kaudu vähemalt miljon WordPressi veebilehte. Kui ründajatel õnnestus pahaloomuline kood veebilehele lisada, suunas see lehe külastajad ümber erinevatele petulehtedele. Pahaloomulisi skripte kasutati ka veebilehega seotud logide uurimiseks, kasutajatunnuste varastamiseks ja teisteks pahaloomulisteks tegevusteks (Sucuri).

Kes ja mida peaks tegema?

Konkreetne uurimus näitab taas, et tarkvarade uuendamine on väga oluline. Seetõttu soovitab RIA regulaarselt kontrollida, kas tarkvaradele pakutakse uuendusi. Kui jah, rakendage need esimesel võimalusel.

SAP paikas kaks kriitilist turvanõrkust

SAP avalikustas turvauuendused, mis sisaldavad parandusi muuhulgas kahele kriitilisele haavatavusele (CVE-2023-27267, CVE-2023-28765). Need mõjutavad SAP Diagnostics Agenti ja SAP BusinessObjects Business Intelligence platvorme. Nende turvanõrkuste abil on ründajatel võimalik süsteeme ja kasutajakontosid üle võtta (BP).

Kes ja mida peaks tegema?

Kui te kasutate mõjutatud tooteid, veenduge, et need oleksid uuendatud. Lisainfot leiate ettevõtte kodulehelt.

Adobe paikas enda toodetel 56 haavatavust

Adobe paikas enda toodetes vähemalt 56 turvanõrkust, millest mõne abil on saavad ründajad käivitada pahaloomulist koodi. Kriitilisemad haavatavused mõjutavad Adobe Acrobati ja Readeri tarkvarasid. Turvavead lubavad samuti süsteemis õigusi suurendada ja turvafunktsioonidest mööda pääseda (SW, Adobe).

Kes ja mida peaks tegema?

Kui te kasutate mõjutatud tarkvarasid, uuendage need esimesel võimalusel.

Fortineti tarkvara haavatavus võimaldab andmebaasidele ligi pääseda

Eelmisel nädalal teavitas Fortinet, et FortiPresence’i tarkvara mõjutab kriitiline haavatavus (CVE-2022-41331). Turvanõrkuse kaudu võib ründaja teoreetiliselt ligi pääseda andmebaasidega seotud süsteemidele (Redis, MongoDB). Ründajal on võimalik haavatavust ära kasutada kaugelt, samuti ei ole vaja tal end selleks autentida.  Lisaks paikas Fortinet enda erinvatel toodetel ka palju teisi turvanõrkuseid (SW).

Kes ja mida peaks tegema?

CVE-2022-41331 mõjutab FortiPresence’i versioone 1.0, 1.1 ja 1.2 ning see on paigatud versioonis 2.0.0. Nimekirja kõikidest parandatud nõrkustest leiate siit.


RIA analüüsi- ja ennetusosakond