Olulised turvanõrkused 2023. aasta 24. nädalal

Adobe paikas enda toodetel mitmed haavatavused

Adobe avalikustas enda toodetele juunikuu turvauuendused. Turvauuendustega parandas ettevõte näiteks Adobe Commerce’i ja Magento platvormidel 12 turvanõrkust. Eduka ärakasutamise korral on ründajatel võimalik käivitada nende turvavigade kaudu suvalist koodi, lugeda haavatavaid failisüsteeme või hiilida erinevatest turvafunktsioonidest mööda. Adobe väljastas turvaparandused samuti ka Animate’i ja Adobe Substance 3D Designer tarkvaradele. Nendes tarkvarades peituvad turvavead võimaldavad ründajatel samuti suvalist koodi käivitada. Ettevõte ei ole siiani siiski märganud, et konkreetseid turvanõrkuseid oleks suudetud kuritarvitada (SW).


Kes ja mida peaks tegema? Kui te Adobe tooteid kasutate, veenduge, et teil oleks kõige hiljutisemad turvauuendused rakendatud. Kui ei, soovitame seda esimesel võimalusel teha.

Microsoft parandas uuendustega kuus kriitilist haavatavust

Microsoft avalikustas eelmisel nädalal enda erinevatele toodetele juunikuu turvauuendused. Kokku parandati 78 turvaviga, millest 38 märgitakse koodi kaugkäitust (Remote Code Execution ehkRCE) võimaldavateks haavatavusteks. 78 turvanõrkusest kuus said kriitilise hinnangu. Kaks mõneti olulisemat turvaviga on seotud Microsoft SharePointi ja Exchange’iga. Esimese abil (CVE-2023-29357) oleks ründajal võimalik haavatavas SharePointi serveris enda õiguseid suurendada, teise abil on aga Exchange’i serveris (CVE-2023-32031) võimalik käivitada pahaloomulist koodi (BP).  

Kes ja mida peaks tegema?

Kui te Microsofti tooteid kasutate, veenduge, et teil oleks kõige hiljutisemad turvauuendused rakendatud. Kui ei, soovitame seda esimesel võimalusel teha.  Nimekirja paigatud turvanõrkustest leiate siit.

Riikliku taustaga küberrühmitus kasutas VMware’i nullpäeva turvanõrkust pahavara paigaldamiseks

VMware paikas eelmisel nädalal VMware ESXi nullpäeva haavatavuse, mida riikliku taustaga küberrühmitus kasutas Windowsi ja Linuxi virtuaalmasinatesse pahavara paigaldamiseks ja andmete varastamiseks. Rühmitus, mida tuntakse nimetusega UNC3886, kuritarvitas turvaviga CVE-2023-20867, et paigaldada virtuaalmasinatesse pahavara. Pahavara abil loodi süsteemidele püsiv juurdepääs. Rünnakuid analüüsinud küberturbeettevõtte sõnul on tegu tehniliselt võimeka rühmitusega, millel on laialdased teadmised rünnatavatest tarkvaradest (nt ESXi, vCenter jpm). Rühmitus sihib peamiselt tarkvarasid ja seadmeid, millel puuduvad traditsioonliselt lõpppunkti turbelahendused (Endpoint Detection and Response) ning millel on nullpäeva turvanõrkused (Mandiant, BP).

Kes ja mida peaks tegema?

Kui te haavatavat VMware ESXi tarkvara kasutate, uuendage see esimesel võimalusel.

Chrome’il paigati kriitiline turvanõrkus

Google Chrome’i uues versioonis 114.0.5735.133/134 (Windows) ja 14.0.5735.133 (Linux, macOS) on parandatud lisaks teistele haavatavustele kriitiline turvanõrkus tähisega CVE-2023-3214. Haavatavus mõjutab Chrome’i lahendust, mida kasutatakse automaatseks makseandmete sisestamiseks. Ründajal tuleb turvanõrkuse ärakasutamiseks luua spetsiaalne HTMLi lehekülg.

Kes ja mida peaks tegema?

Soovitame uuendada veebilehitseja esimesel võimalusel. Juhised selleks leiate siit.

Uued turvanõrkused MOVEit tarkvaral

Kahe nädala eest kirjutasime, et MOVEit failiedastustarkvaral on kriitiline turvanõrkus CVE-2023-34362, mille abil on ründajatel võimalik saada tarkvaraga seotud andmebaasile ligipääs ning sinna ka tagauks. Praeguseks on maailmas üritatud laialdaselt antud nõrkust ka ära kasutada, ründeid on seni seostatud Clop-nimelise küberrühmitusega.

Nüüdseks on konkreetsel tarkvaral avastatud veel kaks turvanõrkust, mille abil on võimalik andmeid varastada. MOVEit tarkvara arendava ettevõtte sõnul uusi turvanõrkuseid kuritarvitatud veel ei ole (HN).

Kes ja mida peaks tegema?

Turvavead on kõrvaldatud MOVEit Transferi versioonides 2021.0.7 (13.0.7), 2021.1.5 (13.1.5), 2022.0.5 (14.0.5), 2022.1.6 (14.1). .6) ja 2023.0.2 (15.0.2) ning haavatavused tarkvara pilveversioonidele ohtu ei kujuta. Soovitame tarkvara uuendada esimesel võimalusel ja tutvuda ka tootja poolt avalikustatud informatsiooniga nende kodulehel.

RIA analüüsi- ja ennetusosakond