Olulised turvanõrkused 2023. aasta 18. nädalal

Vähemalt kahte miljonit WordPressi veebilehte ohustab kõrge mõjuga turvanõrkus

Kahes laialdaselt kasutatavas WordPressi pistikprogrammis Advanced Custom Fields ja Advanced Custom Fields Pro avastati kõrge mõjuga turvaviga (CVE-2023-30777), mille abil saab ründaja teoreetiliselt lisada haavatavale veebilehele pahatahtlikke skripte. Turvavea kaudu on ründajal lisaks võimalik saada ligipääs veebilehega seotud tundlikele andmetele või veebilehega seotud süsteemis kasutajaõigusi suurendada. Haavatavust saab ründaja siiski kuritarvitada ainult kindla kasutaja kaudu, kellel on ligipääs haavatavatele pistikprogrammidele. See tähendab, et ründajal tuleb veebilehega seotud kasutajale (näiteks administraatorile) saata pahaloomuline veebilink. Kui kasutaja lingile klikib, õnnestub ründajal turvanõrkust ka ära kasutada (BC, HN).

Kes ja mida peaks tegema?

Turvaviga on parandatud pistikprogrammide versioonis 6.1.6. Kui te antud pistikprogramme kasutate, uuendage need esimesel võimalusel.

Androidi operatsioonisüsteemil paigati nuhkimiseks ära kasutatud turvanõrkus

Sel kuul välja antud Androidi turvavärskendused parandavad tõsise haavatavuse (CVE-2023-0266), mida kasutati ära nuhkvara paigaldamiseks haavatavatesse seadmetesse. Google’i raporti kohaselt kuritarvitasid ründajad seda turvanõrkust ühe osana keerukas ründeahelas, mille eesmärgiks oli paigaldada nuhkvara Samsungi nutitelefonidesse. Nuhkvara abil suudeti muuhulgas korjata infot nutitelefoni sirvikutest ja suhtlusrakendustest. Lisaks konkreetsele haavatavusele paigati Androidil veel hulga erinevaid turvanõrkuseid (BP).

Kes ja mida peaks tegema?

Kui te kasutate Androidi nutiseadmeid, uuendage operatsioonisüsteem esimesel võimalusel. RIA tuletab meelde, et regulaarne tarkvara uuendamine on üks oluline osa heast küberhügieenist.

Fortinet paikas kaks olulist turvanõrkust

Fortinet paikas üheksa turvaviga oma toodetes, neist kaks (CVE-2023-27999 ja CVE-2023-22640) on hinnatud kõrge mõjuga haavatavuseks. Turvanõrkused mõjutavad tarkvarasid FortiADC, FortiOS ja FortiProxy. Turvavigade abil on ründajal võimalik käivitada pahaloomulisi käske haavatavates süsteemides. Seni ei ole teada, et neid turvanõrkuseid oleks jõutud ära kasutada (SA, Fortinet, Fortinet).

Kes ja mida peaks tegema?

Nendest kahest turvanõrkusest on vähemalt ühe vastu haavatavad:

FortiOS-i versioonid 7.2.0 kuni 7.2.3;
FortiOS-i versioonid 7.0.0 kuni 7.0.10;
FortiOS-i versioonid 6.4.0 kuni 6.4.11;
FortiOS-i versioonid 6.2.0 kuni 6.2.13;
FortiOS-i 6.0 versioonid;
FortiProxy versioonid 7.2.0 kuni 7.2.1;
FortiProxy versioonid 7.0.0 kuni 7.0.7;
FortiProxy versioonid 2.0, 1.2, 1.1 ja 1.0.

Soovitame uuendada mõjutatud tarkvarad esimesel võimalusel. Kui uuendamine ei ole võimalik, pakub tootja ka alternatiivset kaitsemeedet, millest on täpsemalt kirjutatud siin.

Eksperdid avalikustasid BGP protokolliga seotud turvavead

Eksperdid avalikustasid BGP prokolliga seotud haavatavused (CVE-2022-40302, CVE-2022-40318 ja CVE-2022-43681), mida saab kasutada teenusetõkestusrünnakute teostamiseks. BGP on protokoll, mis on loodud autonoomsete süsteemide vahel marsruutimisega seotud teabe vahetamiseks. Seda kasutatakse võrguliikluse puhul kõige tõhusamate marsruutide leidmiseks. Kolm haavatavust on seotud Linuxi ja Unixi platvormidele marsruutimise jaoks mõeldud tarkvaraga FRRouting, täpsemalt selle tarkvara versiooniga 8.4. Pikema ülevaate nendest turvanõrkustest saate viidatud veebileheküljelt (FS).

RIA analüüsi- ja ennetusosakond