RIA andmevahetuse osakond on võrreldav elusloodusega

RIA andmevahetuse osakond. Fotod: Seiko Kuik/RIA

Riigi infosüsteemi ameti andmevahetuse osakond (AVO) – äratuntavalt eriilmelistest, aga lähemal vaatlusel teineteisega tihedas sümbioosis toimivatest rakukestest moodustunud elav masinavärk.

Nii nagu riigi valitsemine jaguneb erinevate ministeeriumide ja neid juhtivate ministrite haldusaladeks, jagunevad ka vastutusvaldkonnad meie digiriigis erinevate osaliste vahel. Neil kõigil on vaja oma funktsioonide efektiivseks täitmiseks koguda ja töödelda hulgaliselt andmeid nii oma infosüsteemides kui neid andmeid omavahel turvaliselt ka vahetada.

Siinkohal tulebki mängu AVO, mis sündis 2018. aastal, kui osakonna ülesanded ja eesmärk said selgemaks. Toona oli mõistlik muuta ka nimi andmevahetusosakonnaks. Seni andmehalduse osakonna nime kandnud üksusega liideti mitu seni teistes osakondades paiknenud ülesannet. Meeskonnaga liitus erasektorist tulnud töötajaid ning andmevahetuse osakonna töö klientide äri õnnestumise nimel sai hoogsalt jätkuda.

RIA pakub ja vastutab paljude teenuste eest ning portfell on suur. AVO alustekstiks ja eeposeks, millest kõik alguse sai, on kahtlemata andmevahetuskiht X-tee, millega AVO pakub oma klientidele võimalust andmeid turvaliselt ühest infosüsteemist teise liigutada. Näiteks saavad liikluspolitseinikud tänu X-teele turvaliselt ja liigse bürokraatiata sinu juhtimisõigust kontrollida, aga ka sa ise perearsti antud retsepti apteegist välja osta või e-töötukassast kiirelt ja mugavalt toetust taotleda.

Samuti kuulub andmevahetuse osakonda turvalist, hajusat ja läbipaistvat e-riiki efektselt illustreeriv Andmejälgija, mis võimaldab inimesel näha, kes ja millistest infosüsteemidest on tema andmeid vaadanud. See käik annab inimestele suurema kontrolli oma andmete üle.

Kõikidest „riigi infosüsteemi“ mõiste alla koondunud ja praegu juriidilise konstruktsiooni „andmekogu“ alla paigutuvate infosüsteemide metaandmetest (andmetest andmete kohta) annab võimalikult ajakohase ja usaldusväärse ülevaate riigi infosüsteemi haldussüsteem (RIHA).

Mõistagi ei soovi võimalikult efektiivset digiriiki üles ehitades keegi jalgratast leiutada, kui see naaberkülas juba kasutuses on. Topelttöö on kallis ja ebaefektiivne. Seepärast lisandus osakonna teenuste paletti hiljuti koodivaramu.eesti.ee keskkond, kus avalik sektor saab avaldada oma e-teenuste arendusprojektide lähtekoodid. Nii kasvab e-riigi läbipaistvus ning soodustame avaliku ja erasektori koostööd. Kui eriolukorras tekkinud vajadus sünnitas uue võimaluse RIA-l oma partneritega turvaliselt suhelda, siis üsna pea sai igaühele võimalikuks sellesama AVO hallatava vestlus.eesti.ee keskkonna kaudu turvaliselt saata sõnumeid ning pildi- ja tekstifaile. Suure mahuga failide turvaliseks vahetamiseks tasub aga kindlasti kasutada failivahetuskeskkonda sahver.eesti.ee.

Andmevahetuse osakonna vägesid juhib Joonas Heiter, kelle sõnul lisandub lähiajal osakonna pakutavate teenuste hulka ka nõusolekuteenus. See annab inimesele võimaluse anda mõne ägeda e-teenuse tarbimisel nõusolek kasutada neid andmeid, mis riigil inimese kohta juba olemas on. Näiteks immuniseerimispassi kasutamiseks või personaalse elukindlustuspoliisi pakkumise saamiseks.

AVO panustab tänavu värske projekti, sündmusteenuste õnnestumisse. Sündmusteenus aitab näiteks lapse sünni või abiellumisega kaasnevad mitme haldusala teenused kasutaja jaoks tervikuks liita. Inimene ei pea tegema kümneid klikke, taotlusi ja allkirjastamisi, vaid kõik see tehakse taustal inimese eest ära. Nii on kodaniku ja riigi infovahetus selgem ja efektiivsem. Praegu käib töö, et eesti.ee riiklik postkast saaks uue välimuse ja koodi ning nüüdisaegsema arhitektuuri.

Töö ei saa kunagi tehtud ega otsa

Meeskonna juhi Joonas Heiteri sõnul on andmevahetuse osakond tulemustele orienteeritud ja niisama istumise eest keegi auhindu ei jaga – töö peab tehtud olema. „Aina kiiremini arenevas e-riigis on ikka hetki, kus mõni projekt saab punkti. Need hetked on väga vajalikud, sest siis on meeskonnal aega, et areneda. Eneseareng on see, mis viib edasi nii inimesi kui ka uusi projekte,“ sõnas Heiter. Ta lisas, et meeskond suhtleb nii suurte huvigruppide kui ka konkreetsete projektide arendajatega. „Klientidega suhtlemist on palju ning tuleb pilk peal hoida, mis toimub e-teenustes laiemalt. Näiteks kiirelt arenevate e-teenuste tuules jälgime, et kõige aluseks olev X-tee oleks jätkuvalt töökindel ja ajakohane.“

Ta tõdeb, et nad üritavad koosolekuid võimalikult vähe pidada, kuid eriolukord ja pidev kaugtöö aitasid kolleegidel jõuda arusaamisele, et kord nädalas on siiski hea üksteisega töövõite ja rõõme jagada. „Nii ei jää me võõraks.“

„Kui rääkidagi töövõitudest, siis AVO viimase aja suuremad saavutused on elukaare lõppfaasi jõudnud teenuste edukad sulgemised. Nii sai lõpuks otsustavalt ajalooõpikute kaante vahele suletud X-tee versioon 5 ning eelmise aasta viimasel päeval suleti ka aastate jooksul juba (kuri)kuulsaks saanud taakvara vana.riha.ee keskkond,“ meenutab Heiter.

Rakukestest elujõuliseks organismiks

Osakonnast rääkides toob Joonas võrdlusi elusloodusega. „Andmevahetuse osakond koosneb 15st mõnevõrra erineva talitlusega rakust, mis loovad töötava masinavärgi, organismi. Kolleegidest igaüks on silmapaistev oma valdkonnas. Meeskonnas on nii valjuhäälsemaid rügajaid kui ka varjuhoidvaid halle kardinale,“ ütles Heiter. Tema sõnul on tagab selline eriilmeliste rakukeste kooslus osakonna elujõulisuse ja võimaldab hea enesetundega järjest suuremaid eesmärke saavutada. „Ma arvan, et igas meeskonnas on suurelt mõtlevaid filosoofe ja kärsituid hingi, kes otsivad lahendusi Eesti elanike muredele. Vahel tuleb osa kõrgelennulisi mõtteid ajutiselt jõuga reaalsusesse ankurdada, nii need laagerduvad ja ootavad õiget hetke. Samas ei mõtle keegi nii, et „aga alati on nii olnud…“.

Heiteri sõnul tagavad osakonna hea ja rõõmsa sisekliima mitmed ühised rutiinid. „Üks on kindel – igat suuremat ja vahel ka tillukest sündmust tähistame kringliga. See rada on sisse tallatud ning see komme ei unune. Kringli söömiseks kogunetakse aeg-ajalt täiesti vabatahtlikult ka väljaspool tööaega,“ meenutab Heiter.

Heiter näeb iga päev, et osakonnas ei ole igavusel kohta – tiimi kollektiivne kogemustepagas on piisavalt suur ja värvikas, et sealt saab võtta erinevaid lugusid nii meeleolu tõstmiseks kui ka õpetussõnade jagamiseks. „Vähemalt sama rikkalik on osakonnas töötavate inimeste hobide ring, alustades arvutimängudest ja lõpetades vehklemisega. Sinna vahele mahuvad mitmed maailmapilti avardavad tegevused. Lõunalauas kuuleb jutte jalgpallist, jalgrattaspordist, värsketest raamatutest, linateostest, investeerimisest, invaspordist, õpetamisest ja tervislikust toitumisest,“ loetleb ta.

Juba kolmandat aastat järjest selgitab osakond välja ka kõige kiirema töötaja kardisõidus. „Naljaga pooleks on lühendil AVO ka teine, mitteametlik tähendus, omakeskis nimetame endid autovahetuse osakonnaks – juhul kui keegi soetab uue neljarattalise, annab see nädalateks jutuainet puhkepausidel ja viib teistelgi mõtted uuele autole. Ja head mõtted viivad ka tegudeni,“ ütleb Heiter.

„Andmevahetuse osakonnas ongi hea töötada just tiimi pärast. Nad on jõudnud punkti, kus tööl käimine ei ole tüütu rutiin, vaid võimalus suhelda tuttavate ja asjalike inimestega, kellega leiab teemasid, mida arutada, ja kellega saab muresid jagada või võimatuna näivaid tegusid korda saata. Osakonda on koondunud inimesed, kelle silmad löövad värskeid ideid kuuldes särama ja kes selle motiveeritult ka reaalsuseks muudavad,“ iseloomustab Joonas Heiter oma meeskonda heade sõnadega.