(Eba)õnne küpsised koduruuterite jõulurahu rikkumas

Aastalõpusagin on jõudnud ka küberturbe maailma: lisaks Sony (järjekordselt) tabanud ulatuslikele küberrünnetele, mille tagajärjel nad ühe filmi riiulile paremaid aegu ootama saatsid, tuleb pidevalt teateid tõsistest turvavigadest internetiga ühendatud seadmetes või laialdaselt levinud tarkvaras.

Kirsina tordil on eile üllitatud teade netiturbega tegeleva CheckPointi turvauurijate avastatud nõrkuse kohta, mis mõjutab üsnagi paljusid internetti tekitavaid koduseadmeid – veaga seadmete hulgaks pakutakse 12 miljonit.

Viga on saanud numbriks CVE-2014-9222, viited whitepaperile ning esialgsele mõjutatud seadmete loetelule on postituse lõpus, lühikokkuvõte küsimus-vastus vormis ajanappuses olijatele:

Millega tegu?
Tegu on Internetist kurikasutatava turvaveaga, mille kaudu saab võtta kontrolli koduruuteri üle. Haavatav on AllegroSofti aastal 2002 loodud veebiserver, mis kasutusel paljude seadmete tarkvaras.

Kui palju on mõjutatud seadmeid?
12 miljonit on see number, mida uurijad pakuvad.

Kuidas see mind mõjutab?
Kui Sinu netiühendust pakkuv ruuter on haavatav ning ISP ei blokeeri liiklust lõppkasutaja seadmele, siis on edukal ründajal võimalik jälgida Sinu kodust internetiliiklust, proovida varastada infot ning rünnata kõiki koduvõrgus olevaid seadmeid: arvuteid, telekaid, telefone ja miks mitte ka külmkappi (kui viimasel juhtub võrguliides olemas olema).

Miks/kas on just see viga ohtlikum kui paljud muud võrguseadmete turvavead?
Väga palju veaga seadmeid, vea parandamine on paljudel juhtudel tootjapoolse huvi puudumisel raske või võimatu, vea kasutamiseks ei pea omama seadmele füüsilist ligipääsu – kõik see teeb selle vea ohtlikuks.

Mida ma saan ise teha?
Sea kodune võrk üles turvaliselt: kaitse ressursid parooliga, kasuta võrguga ühendatud seadmete kaitsemehhanisme (tulemüür, turvatarkvara jms). Pööra tähelepanu korrektsele krüpto kasutamisele – autentimisinfo ja olulised andmed peaks liikuma ainult krüptokanalite kaudu ning ära ignoreeri veateateid – näiteks teadet veebilehe sertifikaadi vea kohta. Kui netiruuter on Sinu oma, siis uuenda selle tarkavara regulaarselt.

Kokkuvõtlikult – Suureks Paanikaks pole põhjust, oluline on aga olla teadlik selle vea olemasolust ja viisidest, kuidas kurikaelad seda viga kuritarvitada saavad; siis saab planeerida ka kaitse- ning ennetustegevusi.


Lisad (välisest allikast):

Ülevaatlik dokument
Seadmete loetelu (kindlasti mitte täielik)
Teemakohaline mikroveeb