Olulisemad turvanõrkused 2024. aasta 7. nädalal

Oht DNS-serveritele – teadurid leidsid 20 aastat vana disainivea DNSSECi spetsifikatsioonis

Teadurid avastasid uue DNS-iga seotud haavatavuse, mis sai nimeks KeyTrap. Vea (CVE-2023-50387) näol on tegemist Domain Name System Security Extensionsi (DNSSEC) disainiveaga. DNSSEC võimaldab tagada, et internetist domeeninime otsimisel saadav teave on autentne ja seda ei ole rikutud. Teisisõnu aitab lahendus suunata kasutajaid legitiimsetele veebilehtedele. KeyTrapi-nimelist turvanõrkust kasutades on võimalik peatada kõikide haavatavate DNSSECi kontrollivate DNS-serverite töö. See tähendab omakorda seda, et veebilehed, meiliserverid jms, mis nendest DNSSECi teenustest sõltuvad, ei pruugi tavapäraselt enam töötada. KeyTrapi rünnak võib vea avastanud teadlaste hinnangul mõjutada ka populaarseid avalikke DNSSECi valideerimisteenuste pakkujaid (Google ja Cloudflare). Täpsemalt saab turvanõrkuse kohta lugeda viidatult linkidelt (SW, TR, BC).

Microsoft parandas väga kriitilise turvanõrkuse

Microsoft parandas igakuiste tooteparanduste raames 73 haavatavust, nende hulgas kaks nullpäeva turvanõrkust. 73-st parandatud turvaveast hinnati viis haavatavust kriitiliseks. Üheks olulisemaks parandatud turvaveaks on haavatavus tähisega CVE-2024-21413 (tuntud ka kui MonikerLink), mis seab ohtu kõik aegunud Outlooki tarkvara kasutavad kasutajad. See võimaldab ründajal mööda minna “Office Protected View” turvaseadistusest. Ründaja võib ohvrile saata teatud kujul e-kirja ja kui ohver kasutab haavatavat versiooni tarkvarast ning kirja loeb, võib tema masinas käivituda halbade kokkusattumiste tagajärjel pahavara. Samuti on ründajal võimalik varastada ohvriga seotud NTLM-räsisid, mida on potentsiaalselt võimalik edasistes küberrünnetes kuritarvitada. Täpsema nimekirja parandustest leiab lisatud linkidelt (CP, BC, HN).

Adobe parandas enda toodetel vähemalt 30 turvanõrkust

Adobe on välja andnud värskendused, et parandada vähemalt 30 turvanõrkust mitmes laialdaselt kasutatavas tarkvaras, sealhulgas Adobe Acrobat, Reader, Commerce, Magento Open Source jpt. Need vead võivad lubada ründajatel käivitada kahjulikku koodi, turvameetmetest mööda minna või häirida rakenduste tööd. Adobe soovitab kasutajatel need värskendused kiiresti rakendada, et kaitsta end võimalike rünnakute eest. Ettevõtte sõnul ei ole hetkel informatsiooni, et turvanõrkusi oleks suudetud ära kasutada ka reaalsete rünnakute jaoks (SW, Adobe).

Zoomi tarkvaras parandati seitse turvaviga, sh üks kriitiline turvanõrkus

Zoom on parandanud oma Windowsi rakendustes kriitilise turvavea, mille abil võivad häkkerid saada ohvri arvutis kõrgemad õigused. Turvaviga tähistatakse kui CVE-2024-24691 ja see mõjutab mitut Windowsile mõeldud Zoomi rakendust, sealhulgas töölaua- ja VDI-kliente ning Meeting SDK-d. Täpsema nimekirja mõjutatud tarkvaraversioonidest leiab viidatud lingilt. Konkreetse turvavea ärakasutamiseks on vaja kasutajapoolset tegevust, näiteks seda, et kasutaja klõpsaks pahaloomulisel lingil. Lisaks sellele kriitilisele haavatavusele parandatakse Zoomi uusima värskendusegaka kuus muud turvanõrkust. Ettevõte soovitab tarkvara kasutajatel rakendada uuendused esimesel võimalusel (BC, Zoom).

ESET paikas Windowsile mõeldud tarkvaral kõrge mõjuga turvavea

ESET, kes arendab seadmetele viirusetõrjetarkvara, parandas Windowsi arvutitele mõeldud tarkvaral tõsise turvavea. Nimelt võimaldab CVE-2024-0353 tähisega haavatavus ründajatel saada volitamata juurdepääsu kohtadele, kuhu nad ei tohiks pääseda. Haavatavus leiti tarkvara sellest osast, mis kontrollib internetiga seotud võrguliiklust. Täpsem nimekiri mõjutatud tarkvaradest on toodud viidatud linkidel. Ettevõte soovitab rakendada parandused esimesel võimalusel. Viirusetõrjetarkvarades peituvad turvavead on üsna ohtlikud, kuna need tarkvarad vajavad enda tööks süsteemis tavaliselt kõrgendatud õiguseid. See tähendab, et kui ründajal õnnestub viirusetõrjetarkvara kompromiteerida, on tal potentsiaalselt võimalik kõrgendatud õigustega jätkata pahaloomulist tegevust süsteemis, suurendades ohtu lõppkasutajale (SA, ESET).