Olulisemad turvanõrkused 2024. aasta 33. nädalal

Microsoft hoiatab OpenVPNi haavatavuste eest

Microsoft hoiatas Black Hati turvalisuse konverentsil kasutajaid nelja turvavea eest (CVE-2024-27459, CVE-2024-24974, CVE-2024-27903, CVE-2024-1305), mis võimaldavad läbi viia koodi kaugkäivitamise ründeid. Ehkki vigu tutvustati kui nullpäeva turvanõrkusi, siis teadaolevalt ei ole õnnestunud neid kuritarvitada. Microsofti sõnul nõuab nende vigade ärakasutamine nii autentimist kui ka väga head arusaamist OpenVPN-i sisemisest tööst.

Vead on parandatud OpenVPN versioonis 2.6.10 ja ettevõte kutsub kõiki kasutajaid tarkvara uuendama esimesel võimalusel (SW).

Microsoft paikas oma toodetes 89 haavatavust

Microsoft parandas oma toodetes kokku 89 haavatavust, mille hulgas oli ka üheksa nullpäeva turvanõrkust. Paigatud vigadest kaheksa mõju on hinnatud kriitiliseks ja ettevõtte sõnul on kuut nullpäeva turvanõrkust rünnetes ära kasutatud. Täpsema nimekirja parandustest leiab lisatud lingilt (BC, SW).

Kriitiline turvanõrkus Ivanti Virtual Traffic Manageri tarkvaras

Ivanti paikas Virtual Traffic Manageri (vTM) kriitilise turvavea tähisega CVE-2024-7593 (CVSS skoor 9.8/10), mis võimaldab autentimisest mööda minna ja saada administraatori õigused.

Viga mõjutab järgnevaid vTMi versioone:

  • 22.2 (turvapaigatud versioon on 22.2R1)
  • 22.3 (turvapaigatud versioon on 22.3R3)
  • 22.3R2 (turvapaigatud versioon on 22.3R3)
  • 22.5R1 (turvapaigatud versioon on 22.5R2)
  • 22.6R1 (turvapaigatud versioon on 22.6R2)
  • 22.7R1 (turvapaigatud versioon on 22.7R2)

Ettevõte soovitab kõigil kasutajatel tarkvara uuendada. Kui see ei ole mingil põhjusel võimalik, siis ajutise lahendusena võib ka piirata klientide ligipääsu haldusliidesele või anda ligipääsu ainult usaldusväärsetele IP-aadressidele.

Hetkel teadaoleva info alusel ei ole viga veel õnnestunud ära kasutada, kuid sellele on juba avaldatud kontseptsiooni tõendus. Eelmise aasta detsembrist alates rünnati paljusid organisatsioone Ivanti VPNi seadmete ja nendes olevate turvaaukude kaudu (HN, BC).

Adobe paikas suure hulga turvanõrkusi

Adobe paikas oma toodetes kokku 72 turvaviga ja hoiatab, et turvanõrkuste ära kasutamine võib kaasa tuua koodi käivitamise, mälulekked ja teenuste tõkestamise nii Windowsi kui ka macOSi platvormidel. Näiteks paigati 12 haavatavust populaarses PDFi lugeris Adobe Acrobat and Reader.

Mitmeid vigu paigati ka teistes Adobe’i tarkvarades nagu Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Adobe InDesign, Adobe Commerce ja Dimension. Adobe hoiatab, et kõige tõsisem turvaviga võimaldab ründajatel saada täieliku kontrolli ohvri seadme üle.

Adobe’i sõnul pole haavatavusi rünnete läbiviimiseks veel kuritarvitatud (SW).

SAP paikas oma toodetes kaks kriitilist turvanõrkust

SAP paikas 17 uut turvaviga ning uuendas kaheksat vana turvauuendust. Nende hulgas oli kaks turvanõrkust, mis on hinnatud kriitiliseks ehk CVSS skooriga 9.0/10 või kõrgemalt. Kriitilised turvavead mõjutavad SAPi tarkvarasid BusinessObjects, Business Intelligence ja Build Apps. Esimene neist on tähistatud CVE-2024-41730 (CVSS skoor 9.8/10) ning selle kaudu võib ründaja saada sisselogimiseks vajalikud õigused ja seeläbi kompromiteerida kogu süsteemi. Teine kriitiline turvaviga tähisega CVE-2024-29415 (CVSS skoor 9.1/10) mõjutab Node.js teeki ja Build Apps tarkvara.

SAP on üks maailma suuremaid ERP (Enterprise resource planning) tarkvarade tootjaid ja nende tooteid kasutab oluline osa ettevõtetest ning asutustest. Seetõttu on SAPi tarkvarade haavatavused ka pidevalt küberkurjategijate vaatluse all ja varasemalt on nende toodete kaudu saadud ligipääs paljude organisatsioonide süsteemidele. Soovitame kõigil SAPi tarkvarade kasutajatel tarkvara uuendada (SW, BC, SAP).