Olulisemad turvanõrkused 2024. aasta 22. nädalal

TP-Link parandas kriitilise vea populaarses ruuteris C5400X

TP-Link paikas turvavea, mida on hinnatud maksimaalse CVSS-skooriga (10.0/10) ning mis võimaldab autentimata ründajal kaugelt koodi käivitada. Pahaloomuliste käskude käivitamine võib kaasa tuua ruuterite ülevõtmise, andmete pealtkuulamise, DNSi sätete muutmise ja ligipääsu võrgule.

Turvaviga tähisega CVE-2024-5035 mõjutab mängurite seas populaarset TP-Linki ruuterit Archer C5400X ja selle tarkvara versioone kuni 1.1.1.6. Haavatavus on paigatud ruuteri tarkvara versioonis 1_1.1.7 (HN, BC).

Cisco paikas Firepower Management Centeris (FMC) kõrge mõjuga haavatavuse

Cisco parandas Firepower Management Centeri (FMC) tarkvara veebipõhise haldusliidese haavatavuse tähisega CVE-2024-20360, mida on hinnatud kõrge CVSS-skooriga (8,8/10). Haavatavus võimaldab pahaloomulisi SQLi käske käivitada, mille tulemusel saab ründaja andmebaasist mistahes andmeid, käivitada operatsioonisüsteemis suvalisi käske ja õigustega manipuleerida. Turvaveale on olemas parandus ja selle saavad kasutajad alla laadida (SA, Cisco).

WordPressi pistikprogrammi kasutatakse ära kaardiandmete varastamiseks

Kurjategijad on võtnud sihikule WordPressi pistikprogrammi Dessky Snippets. Häkkerid on asunud e-poodide veebilehtedele lisama pistikprogrammi kaudu pangakaardiandmeid varastavat pahaloomulist PHP-koodi.

Kuna e-poodides hoitakse tundlikke andmeid, näiteks pangakaardiandmed ja klientide isikuandmed, siis on need tihti kurjategijate sihtmärkideks. Kõigil WordPressi veebilehtede haldajatel tuleks hoida tarkvara ajakohasena, kasutada tugevaid paroole ja monitoorida oma lehel toimuvat (HN, SA).

Check Point paikas nullpäeva turvanõrkuse

Turvanõrkus tähisega CVE-2024-24919 mõjutab VPNi seadmeid ja seda on õnnestunud rünnetes kuritarvitada. Täpsemalt mõjutab turvaviga järgmisi Check Pointi tooteid: CloudGuard Network, Quantum Maestro, Quantum Scalable Chassis, Quantum Security Gateways ja Quantum Spark Appliances. Mõjutatud versioonid on R80.20.x, R80.20SP (EOL), R80.40 (EOL), R81, R81.10, R81.10.x, and R81.20.

Haavatavuse kaudu võib saada kaugjuurdepääsu tulemüürile ja seejärel ligipääsu ettevõtte võrgule.

Check Pointi teatel on virtuaalsete privaatvõrkude (VPN) vastu suunatud rünnakud viimastel kuudel märkimisväärselt suurenenud. Mitmete suurte VPNi pakkujate, nagu Ivanti, Fortinet ja Cisco, toodetes on avalikustatud haavatavusi, mille kaudu on õnnestunud ründeid läbi viia. Muuhulgas kasutavaid neid turvanõrkusi ka riiklikud küberrühmitused. Näiteks jaanuaris hoiatas CISA, et Hiina riikliku taustaga häkkerid on võtnud sihikule Ivanti VPNi nullpäeva turvanõrkused. Seetõttu on oluline VPNi tarkvara uuendada niipea, kui turvauuendused välja antakse.

Kõigil, kes kasutavad Check Pointi Quantum Gateway tooteid, tuleks tarkvara uuendada (SA, SC).

Fortineti SIEMi tarkvara kriitilisele turvanõrkusele avaldati kontseptsiooni tõendus

Veebruaris avalikuks tulnud Fortineti FortiSIEMi tarkvaras olevale kriitilisele turvanõrkusele tähisega CVE-2024-23108 avaldati kontseptsioonitõendus, mis näitab, kuidas turvaviga ära kasutada. Veale on veebruarikuust olemas ka parandus ning kõigil Fortineti toodete kasutajatel tuleks tarkvara uuendada (SA).

WordPressi pistikprogrammide kriitilised turvavead on ründajate sihtmärgiks

WordPressi veebilehtede vastu suunatud pahatahtliku kampaania käigus kasutatakse ära turvanõrkusi kolmes erinevas pistikprogrammis – WP Statistics, WP Meta SEO ja LiteSpeed Cache. Tegemist on väga populaarsete pluginatega – WP Statistics pistikprogrammi on alla laetud 600 000 korda ja LiteSpeed Cache pistikprogrammi 5 miljonit korda.

Turvavead mõjutavad pluginate versioone:

  • WP Statistics 14.5 ja vanemad;
  • WP Meta SEO 4.5.12 ja vanemad;
  • LiteSpeed Cache 5.7.0.1 ja vanemad.

Eduka ründe korral on võimalik luua administraatorikonto, sisestada veebilehele pahaloomulist PHP-koodi ning jälgida kogu veebilehel toimuvat. Soovitame kõigil WordPressi veebilehtede haldajatel hoida tarkvara ajakohasena (SW).

Ticketmasterit tabas ulatuslik andmeleke

Live Nation kinnitas, et Ticketmasteri keskkonda on tabanud andmeleke, mis mõjutab 560 miljonit klienti.  Häkkerid on pakkunud tumeveebis müügiks 1.3 TB andmeid, mille eest soovitakse 500 000 dollarit. Varastatud andmed hõlmavad Ticketmasteri klientide nimesid, e-posti aadresse, telefoninumbreid, piletimüügi ja tellimuse üksikasju. Väidetavalt õnnestus andmed varastada pilveteenusepakkuja Snowflake kaudu – esmalt saadi kätte Snowflake’i töötaja kontoandmed ja seejärel saadi ligipääs nende klientide andmetele. Kurjategijate sõnul on nad sarnasel moel saanud ligipääsu ka teiste ettevõtete, nt Mitsubishi, Neiman Marcus ja Advance Auto Parts, andmetele (SA, CS).