Olulised turvanõrkused 2023. aasta 11. nädalal

Microsoft Outlooki kriitiline turvanõrkus kujutab suurt ohtu

14. märtsi õhtul avalikustas Microsoft, et on lisaks muudele nõrkustele paiganud ühe kriitilise nullpäeva haavatavuse tähisega CVE-2023-23397, mis mõjutab Windowsi operatsioonisüsteemile mõeldud Outlooki klientrakendusi. Ründaja saab seda turvaauku ära kasutada, kui ta saadab ohvrile näiteks spetsiaalse e-kirja. Kui haavatav rakendus e-kirja töötleb, luuakse ühendus ründaja infrastruktuuriga ja edastatakse sinna e-kirja saaja NTLM-räsi. Ründajal on võimalik seda räsi hiljem süsteemidesse ligipääsemiseks potentsiaalselt ära kasutada (vaid NTLM-räsiga autentimist toetavatesse süsteemidesse). Turvanõrkus on ohtlik isegi siis, kui pahaloomulise kirja saaja seda ei ava. Microsofti hinnangul on riikliku taustaga küberrühmitused üritanud juba seda haavatavust kuritarvitada (Microsoft).

Lisaks Outlooki mõjutavale kriitilisele turvanõrkusele paigati veel 82 turvaviga, millest kaheksa on hinnatud kriitiliseks. Ülevaate kõikidest parandatud turvavigadest leiate siit.

Kes ja mida peaks tegema?

Kriitiline haavatavus mõjutab kõiki toetatud Outlooki klientrakendusi, mida kasutatakse Windowsi operatsioonisüsteemides. Haavatavus ei mõjuta Androidile, iOSile ega macOSile mõeldud Outlooki rakendusi, samuti ei ole mõjutatud veebi teel kasutatav Outlook (OWA) ega teised M365 teenused (Microsoft).

Vastumeetmed

•             Haavatava tarkvara kasutamise korral tuleb esimesel võimalusel Microsofti viimased turvauuendused rakendada. Soovitame kindlasti tutvuda tootja veebilehega https://msrc.microsoft.com/update-guide/vulnerability/CVE-2023-23397, kus on välja toodud mõjutatud tarkvarad koos turvauuenduste allalaadimiseks mõeldud veebilinkidega.

•             Microsoft pakub organisatsioonidele skripti, mida saab kasutada, et tuvastada, kas neid on üritatud turvanõrkuse abil rünnata. Skripti koos dokumentatsiooniga leiate  https://microsoft.github.io/CSS-Exchange/Security/CVE-2023-23397/

•             Veebilehel https://msrc.microsoft.com/update-guide/vulnerability/CVE-2023-23397 on välja toodud ka alternatiivsed kaitsemeetmed, mida on võimalik vajadusel kasutada.

Exynos kiibistike turvanõrkused mõjutavad mitmeid seadmeid

Kokku avastati 18 nullpäeva turvanõrkust, mis on kõrge kriitilisuse tasemega. Turvanõrkused on murettekitavad, kuna Exynos kiibistikke kasutavad paljud erinevad seadmed. Nimekirja mõjutatud Exynos kiibistikest leiate siit. Kõige tõsisemal juhul on ründajal võimalik kiibistikku kasutav seade kompromiteerida, teades vaid ohvri telefoninumbrit (Google).

Kes ja mida peaks tegema?

Mõjutatud kiibistike põhjal on tehtud nimekiri seadmetest, mis võivad olla turvanõrkuste vastu haavatavad. Nimekiri ei pruugi sisaldada kõiki seadmeid, mis on turvanõrkustest mõjutatud. Mõjutatud on näiteks:

  • teatud Samsungi mobiiltelefonid, näiteks seeriatest S22, M33, M13, M12, A71, A53, A33, A21s, A13, A12 ja A04;
  • teatud Vivo mobiiltelefonid, näiteks seeriatest S16, S15, S6, X70, X60 ja X30;
  • Google Pixel 6. ja 7. seeria telefonid;
  • kõik autod, millel on Exynos Auto T5123 kiibistik (kasutatakse 5G ühenduse loomisel).

Seni, kuni turvauuendused ei ole saadaval (saadavus varieerub tootjate lõikes, Pixeli seadmetele on uuendused olemas), soovitab Google enda ülevaates neil kasutajatel, kes soovivad end siiski kaitsta nende koodi kaugkäitamist võimaldavate haavatavuste eest, seadetes WiFi- ja VoLTE-kõnede funktsionaalsus välja lülitada (Google).

SAPi toodetel paigati viis kriitilist turvanõrkust

SAPi toodetel paigati 19 turvaviga, mille hulgas oli viis turvanõrkust, mis on hinnatud kriitiliseks. Kriitilised turvavead mõjutavad SAPi tarkvarasid nimetustega SAP Business Objects Business Intelligence Platform (CMC) ja SAP NetWeaver. Kriitilised vead võimaldavad erinevaid toiminguid failidega – nt süsteemifailide üle kirjutamist, ligipääsu piiratud ressurssidele, kuid ka pahaloomuliste käskude käivitamist. Nimekirja parandatud turvanõrkustest leiate siit.

Kes ja mida peaks tegema?

SAPi toodete turvavead võivad olla ohuks paljudele organisatsioonidele, kuna neid kasutatakse maailmas laialdaselt ja need võivad olla heaks sisenemispunktiks teistesse süsteemidesse. Kõigil, kes mõjutatud tooteid kasutavad, tuleks uuendused rakendada esimesel võimalusel (SAP).

Mozilla paikas Firefoxi veebilehitsejal mitu turvaviga

Mozilla Firefoxi versioonis 111 on parandatud 13 turvaviga, nende hulgas seitse kõrge mõjuga haavatavust. Kõrge mõjuga vead võivad kaasa tuua teabe avalikustamise ja pahatahtliku koodi käivitamise. Mõned neist vigadest mõjutavad vaid Androidile mõeldud Firefoxi rakendust (SW, Mozilla).

Kes ja mida peaks tegema?

Firefoxi kasutajatel soovitame veebilehitseja uue versiooni kindlasti enda seadmele paigaldada. Juhised, kuidas Firefoxi uuendada, leiate siit.

Adobe avalikustas turvavärskendused mitmetele toodetele

Kokku parandati kaheksa turvauuendusega 105 haavatavust. Parandatud haavatavuste seas oli ka kaks kriitilist turvanõrkust CVE-2023-26360 ja CVE-2023-26359 ja mõlemad mõjutavad Adobe ColdFusion tarkvara. Mõlema turvanõrkuse abil on ründajal võimalik käivitada haavatavas süsteemis pahaloomulist koodi (SA).

Kes ja mida peaks tegema?

Soovitame tutvuda, millistele Adobe toodetele turvauuendused väljastati ja need vajadusel rakendada. Nimekirja uuendustest leiate siit.

RIA analüüsi- ja ennetusosakond