Olulisemad turvanõrkused 2024. aasta 37. nädalal

Kriitilist SonicWalli tulemüüride viga kasutatakse rünnete läbiviimisel

Turvaviga tähisega CVE-2024-40766 (CVSS skoor 9.3/10) mõjutab SonicWalli Gen 5, Gen 6 ja Gen 7 tulemüüre. Haavatavuse kaudu on võimalik saada ligipääs võrgule ja lunavararühmitused on hakanud seda aktiivselt kuritarvitama. Turvanõrkus on parandatud versioonides 5.9.2.14-13o, 6.5.2.8-2n, 6.5.4.15.116n või 7.0.1-5035.

Ettevõttel on üle 500 000 ärikliendi 215 riigis, nende hulgas on näiteks valitsusasutused ja mõned maailma suurimad ettevõtted (BC, SA).

GitLab paikas mitmeid turvavigasid

GitLab avaldas eelmisel nädalal turvauuenduse, millega parandati 17 haavatavust. Nende hulgas oli ka kriitiline turvaviga tähisega CVE-2024-6678 (CVSS skoor 9.9/10), mis võimaldab ründajal käivitada automatiseeritud protsessi (pipeline) suvalise kasutaja õigustes. Vead on parandatud GitLab Community Edition (CE) ja Enterprise Edition (EE) versioonides 17.3.2, 17.2.5 ja 17.1.7. Hetkel teadaolevalt ei ole neid turvavigasid ära kasutatud (HN).

Adobe paikas kriitilisi vigu oma tarkvarades

Adobe paikas 28 haavatavust, mis mõjutavad tarkvarasid Acrobat ja PDF Reader, Adobe ColdFusion, Adobe Photoshop ja Adobe Media Encoder. Ettevõte hoiatas, et mitmed paigatud haavatavused võimaldavad ründajal pahaloomulist koodi käivitada ja osade haavatavuste vastu on olemas eksploitid.

Ohustatud on nii Windowsi kui ka Maci kasutajad (SW).

Microsoft paikas oma toodetes 79 haavatavust

Microsoft parandas kokku 79 haavatavust, mille hulgas oli ka neli nullpäeva turvanõrkust. Paigatud vigadest seitse on hinnatud kriitilise mõjuga veaks ja ettevõtte sõnul on nullpäeva turvanõrkusi juba rünnetes ära kasutatud.

Paigatud turvanõrkused jagunevad:

  • 30 õiguste ülesvallutuse turvanõrkust (Elevation of Privilege Vulnerabilities)
  • 4 turbevahenditest möödapääsu turvanõrkust (Security Feature Bypass Vulnerabilities)
  • 23 koodi kaugkäituse turvanõrkust (Remote Code Execution Vulnerabilities)
  • 11 info avalikustamise turvanõrkust (Information Disclosure Vulnerabilities)
  • 8 teenusetõkestuse turvanõrkust (Denial of Service Vulnerabilities)
  • 3 teesklusrünnakuid võimaldavat turvanõrkust (Spoofing Vulnerabilities)

Täpsema nimekirja parandustest leiab lisatud lingilt (BC, HNS).

Ivanti paikas turvanõrkusi erinevates toodetes

Ivanti paikas kriitilise haavatavuse tähisega CVE-2024-29847 (CVSS skoor 10/10), mis võimaldab autentimata ründajal tarkvaras Endpoint Manager (EPM) koodi käivitada. Lisaks nimetatud veale paigati veel mitmeid SQLi käivitamise vigasid EPMis. Ettevõte paikas ka seitse haavatavust tarkvarades Workspace Control (IWC) ja Cloud Service Appliance (CSA).

Cloud Service Appliance (CSA) versioonile 4.6 (eluea lõpus olev tooteversioon) toimuvad aktiivsed rünnakud, kasutades turvanõrkust CVE-2024-8190 (CVSS skoor 7.2/10), mis võimaldab autentimata ründajal käivitada koodi administraatoriõigustes.

Kõigil Ivanti toodete kasutajatel tuleks esimesel võimalusel tarkvara uuendada (BC, HN, CISA).

Palo Alto Networks paikas hulga turvanõrkusi oma toodetes

Palo Alto Networks andis kolmapäeval teada, et nad on paiganud hulga turvanõrkusi järgmistes toodetes: PAN-OS, Cortex XDR, ActiveMQ Content Pack, and Prisma Access Browser. Paigatud turvanõrkustest kõige tõsisem on PAN-OS’is leitud käsusüsti (command injection) turvanõrkus CVE-2024-8686 (CVSS skoor 8.6/10), mis võimaldab autentimata ründajal käivitada käsklusi juurkasutaja õigustes.

Seoses Google’i eelmise nädala Chromiumi turvauuendustega uuendati ka Chromiumil baseeruvat Prisma Access Browser’it.

Soovitame nende toodete tarkvara uuendada viimasele avaldatud versioonile (SW).